Jordbæra skal på nytt vekse i hagen vår!

For fleire tusen år sidan var Jemen eit stort kulturrike, og vart kalla det lukkelege Arabia. No er det rekna som eit av dei fattigaste landa i Midtausten, og den verste staden i verda å bli fødd. Norsk Barneblad har møtt Wojoud Mejalli frå Jemen. Ho bur nå i Noreg.

Read More
Nana Rise-Lynum
Vitsebok - heilt utan poeng

Vilde og Guri melder “Den store grøsservitseboka” av Jørn Roeim. Er ei “god” bok god for både barn og vaksne? Meiner vaksne og barn det same? Her kan du lese kva Vilde, skuleelev, og Guri, bokmeldar, meiner om denne vitseboka.

Read More
Nana Rise-Lynum
Trådleik - himmelstigen

Trådleik er kanskje den eldste leiken i verda. Har du prøvd han? Det er veldig morosamt og kan leikast aleine eller saman med fleire. Sjekk ut himmelstigen - steg for steg video finn du her.

Read More
Nana Rise-Lynum
Terningkast!

Tenk å ha det som jobb å lese bøker og trille terningkast. Klasse 7 c på Smestad skole i Oslo fekk besøk av Guri Fjeldberg, ein ekte terningkastar. Ho er kritikar. Hennar jobb er å lese barne- og ungdomsbøker og fortelje kva ho synest om dei. Er dette ei bok alle bør lese, eller burde forfattaren skjerpe seg? Guri er vaksen. Ho treng å vite meir om kva barn liker best.

Read More
Nana Rise-Lynum
Klimaendringar gir oss uventa funn frå fortida

Klimaendringar gir oss uventa funn frå fortida! Dette er ein 3300 år gamal sko frå eldre bronsealder, funnen på Kvittingskjølen. Foto frå Kulturhistorisk Museum.

NB! I artikkelen som er trykt i bladet har Norsk Barneblad sjølv lagt til at "dersom du eller en venn gjer eit funn må de ta foto av funnet og funnstaden. Noter dykk nøyaktig kvar de fann tingen og ta tingen med til ditt lokale museum". DET SKAL DU IKKJE GJERE!

Artikkelforfattar Brit Solli har det rette svaret: Du skal helst la tingen ligge (den kan vere svært skjør!!!). Du skal ta foto, og posisjon. Lever denne informasjonen til arkeologane i fylkeskommunen.

Read More
Nana Rise-Lynum
JoJo av Ida Neverdahl

Boka om kule og morosame JoJo får du som velkomstbok når du abonnerer på Norsk Barneblad! Serien er teikna for Norsk Barneblad av Ida Neverdahl. Nye sider med JoJo kvar månad hos Norsk Barneblad!

Read More
Nana Rise-Lynum
Smørbukk jula 2017

Jula nærmar seg og Smørbukk skal kjøpe rosiner til julebaksten heime.  Eit enkelt oppdrag skulle ein tru, men slik blir det ikkje. Å vere ein hjelpsam kar kan føre til så mangt.

Read More
Nana Rise-Lynum
Tuss og Troll jula 2017

I «Den uventa julegåva» møter vi Kari på Sørigarden og Ola på Nordigarden. Gardane er små og livet er hardt. To unge ugifte folk som aldri hadde snakka saman på grunn av gammal uvennskap. Kvifor det var uvennskap, hugsa ingen lenger. Tekst av Gard Espeland og teikna av Håkon Aasnes.

Read More
Nana Rise-Lynum
Nifs dinosaur funnen!

Tenk om du levde for 110 millionar år sidan og møtte på denne karen? Hjelpe og trøyste, eller kanskje det ikkje hadde vore så farleg? Sjølv om han var stor og nifs, så åt han berre planter. Det nifsaste med denne dinosauren er at det levde andre og større dinosaurar som åt han! Dei ville du helst ikkje møte på.

Read More
Nana Rise-Lynum
Dei mystiske hovudskallane i krystall

Dei berømte hovudskallane i krystall frå Mellom-Amerika har vore eit mysterium i meir enn hundre år. Kven laga dei? Kvar kjem dei ifrå? Kvifor har nokon laga dei? Korleis har nokon laga dei? Er dei utanomjordiske? Vitskapsfolk har i mange år lurt på dette.

Read More
Nana Rise-Lynum
Stamceller - kroppens superheltar!

Stamceller blir faktabok

Øystein Runde har laga bok om stamceller, dei små cellene som reparerer skadar i kroppen. Men korleis enda ein teikneserieskapar opp med så mykje kunnskap om toppmoderne medisinsk forsking? For å finne svaret gjekk vi heilt tilbake til barndommen hans i Ulsteinvik …

Read More
Nana Rise-Lynum
Winnie the Pooh eller Ole Brumm

Under første verdskrigen reiste ein soldattropp frå Winnipeg gjennom Canada, på veg til Europa der dei skulle slåst saman med andre kanadiske soldatar for dei allierte. Soldattroppen reiste med tog. Då toget stansa opp i White River i Ontario, kjøpte løytnant Harry Colebourn ein liten bjørneunge frå ein jeger som hadde skote mor til ungen. Harry kalla den vesle hobjørnen for Winnipeg, etter heimbyen sin. Bjørnungen vart snart berre kalla Winnie.

Read More
Nana Rise-Lynum
FANTASI ELLER SANNING?

Har du høyrt om sjøormen i Seljordsvatnet? Eller den avskyelege snømannen i Himalaya? Kva med Yowie-mannen i Australia? Mange land har forteljingar om skapnadar nesten ingen har sett.

Read More
Nana Rise-Lynum
Plast!

Du skal sikkert bade i sjøen i til sommaren. Eg håper strendene du kjem til, er reine og fine og utan forsøpling.  Kvart år hamnar 8 millionar tonn avfall i hava våre. Det er lasset frå ein søppelbil, rett i havet, kvart minutt, året rundt.

Read More
Nana Rise-Lynum