DET NORSKE FLAGGET

I 1821 teikna stortingsmann Frederik Meltzer det norske flagget slik vi kjenner det i dag. På grunn av den nyleg avslutta unionen med Danmark og den inngåtte unionen med Sverige tok Meltzer inn element frå begge desse flagga: Danmarks raude og kvite fargar med Sveriges blå farge i krossen.

Tekst av Erna Osland

Teikningar av Trond Rømo

Read More
Nana Rise-Lynum
HEMMELEG ELEFANTSPRÅK

Korleis veit alle elefantane i ein flokk når dei skulle slutte å ete, når dei skulle dra vidare, eller når det var fare. Ja, korleis snakkar dei saman? Og veit du forskjell på ein indisk og ein afrikansk elefant? Om du skulle vere så heldig å møte ein altså…

Read More
Nana Rise-Lynum
LAG PÅ LAG

Kva dreiv dei med? Dei som var her før oss? Kvar gong det skal byggast noko nytt som krev graving og roting djupt ned i jorda må det passast på. Folk har budd her før oss og mykje ligg gøymt i jorda. Lag på lag med levd liv.

Tekst av Olav Norheim

Read More
Nana Rise-Lynum
Jordbæra skal på nytt vekse i hagen vår!

For fleire tusen år sidan var Jemen eit stort kulturrike, og vart kalla det lukkelege Arabia. No er det rekna som eit av dei fattigaste landa i Midtausten, og den verste staden i verda å bli fødd. Norsk Barneblad har møtt Wojoud Mejalli frå Jemen. Ho bur nå i Noreg.

Read More
Nana Rise-Lynum
Vitsebok - heilt utan poeng

Vilde og Guri melder “Den store grøsservitseboka” av Jørn Roeim. Er ei “god” bok god for både barn og vaksne? Meiner vaksne og barn det same? Her kan du lese kva Vilde, skuleelev, og Guri, bokmeldar, meiner om denne vitseboka.

Read More
Nana Rise-Lynum
Trådleik - himmelstigen

Trådleik er kanskje den eldste leiken i verda. Har du prøvd han? Det er veldig morosamt og kan leikast aleine eller saman med fleire. Sjekk ut himmelstigen - steg for steg video finn du her.

Read More
Nana Rise-Lynum
Terningkast!

Tenk å ha det som jobb å lese bøker og trille terningkast. Klasse 7 c på Smestad skole i Oslo fekk besøk av Guri Fjeldberg, ein ekte terningkastar. Ho er kritikar. Hennar jobb er å lese barne- og ungdomsbøker og fortelje kva ho synest om dei. Er dette ei bok alle bør lese, eller burde forfattaren skjerpe seg? Guri er vaksen. Ho treng å vite meir om kva barn liker best.

Read More
Nana Rise-Lynum
Klimaendringar gir oss uventa funn frå fortida

Klimaendringar gir oss uventa funn frå fortida! Dette er ein 3300 år gamal sko frå eldre bronsealder, funnen på Kvittingskjølen. Foto frå Kulturhistorisk Museum.

NB! I artikkelen som er trykt i bladet har Norsk Barneblad sjølv lagt til at "dersom du eller en venn gjer eit funn må de ta foto av funnet og funnstaden. Noter dykk nøyaktig kvar de fann tingen og ta tingen med til ditt lokale museum". DET SKAL DU IKKJE GJERE!

Artikkelforfattar Brit Solli har det rette svaret: Du skal helst la tingen ligge (den kan vere svært skjør!!!). Du skal ta foto, og posisjon. Lever denne informasjonen til arkeologane i fylkeskommunen.

Read More
Nana Rise-Lynum
JoJo av Ida Neverdahl

Boka om kule og morosame JoJo får du som velkomstbok når du abonnerer på Norsk Barneblad! Serien er teikna for Norsk Barneblad av Ida Neverdahl. Nye sider med JoJo kvar månad hos Norsk Barneblad!

Read More
Nana Rise-Lynum
Smørbukk jula 2017

Jula nærmar seg og Smørbukk skal kjøpe rosiner til julebaksten heime.  Eit enkelt oppdrag skulle ein tru, men slik blir det ikkje. Å vere ein hjelpsam kar kan føre til så mangt.

Read More
Nana Rise-Lynum